Řidiči se častěji posilují drogami

12.07.2011 18:57

Znojemsko - V letošním roce přistihli policisté pod vlivem drog už patnáct řidičů. Jen za posledních sedm dní zastavili na silnici dvě mladé ženy, kterým koloval v krvi pervitin.

 

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Autor: DENÍK/archiv

Je půl deváté ráno, pracovní den. Policisté v Hrušovanech nad Jevišovkou náhodně zastavují auto Toyota, které projíždí ulicí. Kvůli zvláštnímu chování jednatřicetileté řidičky policisté vytahují přístroj zjišťující přítomnost drog v těle. A tester nakonec ukazuje, že mladá žena usedla za volant pod vlivem pervitinu.

„Vzhledem k tomu, že vezla v autě dvě malé děti, museli se policisté postarat o jejich bezpečnost. Starší jsme v její přítomnosti předali do mateřské školy a mladší si převzal přivolaný otec. Matka pak skončila na policejní služebně, kde jsme celou záležitost řádně zaznamenali. Informovali jsme také orgán sociálně-právní ochrany dětí,“ popsala případ z minulého týdne znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Žena ze Znojemska přišla okamžitě o řidičský průkaz. „Svým protizákonným chováním byla nebezpečná sobě, dětem i ostatním řidičům či chodcům,“ uzavřela mluvčí.

Podobný případ není na Znojemsku zdaleka ojedinělý. Prakticky stejný řešili policisté i předevčírem. To zastavili v Litobratřicích mladou ženu bez řidičského průkazu, i s pervitinem v krvi. „Osobní vůz značky Seat Ibiza zastavili policisté hodinu po půlnoci. Dechová zkouška na zjištění požití alkoholu před jízdou byla negativní. Opačný výsledek však ukázal přístroj na přítomnost drog. Vyšlo najevo, že je pod vlivem pervitinu,“ řekla Drahokoupilová. I této řidičce hrozí trest. Pokuta pětadvacet až padesát tisíc korun a zákaz řízení auta od jednoho do dvou let.

Právě počet případů, kdy policisté narazí na zdrogované řidiče, na silnicích přibývá. „Bohužel tyto případy nejsou na Znojemsku ojedinělé. Zatímco v roce 2010 bylo při silniční kontrole pozitivních na drogy devatenáct řidičů, letos od začátku roku už jich policisté přistihli patnáct,“ potvrdila mluvčí.

Dodala, že přístroj k testování přítomnosti drog v těle používají policisté třetím rokem. Zjišťují je ze slin řidiče, výsledek se zobrazí do deseti minut. „Orientační testy nejčastěji ukazují přítomnost pervitinu a marihuany. Případů je stále více, nyní se na ně zaměřujeme i cíleně,“ uvedla policejní mluvčí.

Podle Jiřího Hladíka, který je předsedou občanského sdružení Salebra pomáhajícího závislým lidem, je řídit auto pod vlivem návykové látky velmi nebezpečné. „Lidé mohou přecenit své síly a být i agresivnější. Taky nedokážou odhadnout své schopnosti. I k nám do komunity přichází klienti, kteří v důsledku požití drogy nebo alkoholu přijdou o řidičský průkaz,“ řekl Hladík.

Drogy stejně jako alkohol za volantem jsou nebezpečné i podle Jaroslava Pelce, majitele autoškoly ve Znojmě. „Zaznamenal jsem několik případů, kdy žáci přišli na hodinu jízdy pod vlivem drogy. Ale nemohl jsem to nijak dokázat, nesmíme je totiž kontrolovat. Takto posilnění žáci jsou pak ale více suverénní,“ řekl Pelc, který má už čtyřicetileté zkušenosti s výukou.

Podle lékařů pervitin působí na řidiče tak, že jezdí vysokou rychlostí a bez zábran. Přeceňují vlastní schopnosti, doprovází je nezvladatelná euforie, halucinace, ukvapenost a bezdůvodná podrážděnost vedoucí k agresivitě. „Šoféři ovlivněni touto návykovou látkou vybočují z jízdních pruhů i ze silnice. Jsou tedy velmi nebezpečnými účastníky silničního provozu,“ varovala policejní mluvčí.

Nepříliš optimistické číslo hlásí policejní statistiky také v počtu opilých řidičů. Těch v uplynulém roce zastavili téměř čtyři sta.