Provoz centra Netopeer je ohrožený

08.03.2012 20:25
Šéfka Kontaktního centra Netopeer  Zuzana Protivínská.

Šéfka Kontaktního centra Netopeer Zuzana Protivínská. Autor: DENÍK/Sylva Pavlačková

dnes 11:30

Znojmo –  Pouze čtyři dny v týdnu místo dosavadních pěti bude zřejmě otevřeno Kontaktní centrum Netopeer. Provozovateli  Sdružení Podané ruce chybí  peníze. Vládní a ministerské dotace totiž pro letošní rok citelně klesly.

 

„Hrozí nám omezení provozu a snížení počtu pracovnic. Nyní drogově závislým pomáhají tři sociální pracovnice. Zůstaly bychom pouze dvě na čtyři dny v týdnu. Denně nás navštíví asi patnáct klientů a fungování Netopeeru by  tímto způsobem bylo neudržitelné. Nejbližší fungující centrum by pak bylo v Brně, což je ale pro naše klienty neúnosná vzdálenost,“ obává se vedoucí Netopeeru Zuzana Protivínská.

Každoročně získává centrum nové klienty. „Řešení špatné finanční situace formou snižování úvazků nebo změnou způsobu fungování centra je jedinou možnou a současně nejhorší variantou,“ nastínila vedoucí.

Před možnými zdravotními riziky varuje v takovém případě  i bývalý vedoucí Netopeeru a nynější jednatel terapeutické komunity Salebra pro drogově závislé Jiří Hladík. „Omezený provoz centra může mít dopad na zdraví klientů, ale i ostatních spoluobčanů. Ohrožení by byli všichni obyvatelé našeho regionu. Je možné, že se třeba budou opět objevovat volně pohozené použité injekční stříkačky,“ vyjádřil svůj názor Hladík.

Znojemsko je poměrně  rozlehlé a již nyní je  problém pokrýt terénními službami odlehlá místa regionu. „Vzdálenější oblasti jako Hrušovansko a Vranovsko  nyní obsluhují terénní pracovníci obtížně,“ dodal Hladík, který se zabývá komplexní pomocí drogově závislým.

Pouze získání mimořádné dotace je šancí pro zachování stávajícího rozsahu fungování centra Netopeer.

„Jednáme se zástupci města. Také plánujeme zažádat o finanční spoluúčast okolní obce, kterých se drogová problematika týká. Jsou to Hodonice, Práče, Dobšice, Hrušovany nad Jevišovkou, Miroslav a Moravský Krumlov. Zatím zpracováváme projekt a utváříme si představu o tom, kolik peněz máme požadovat,“ vysvětlila Protivínská.

Drogově závislí mohou  přijít požádat o pomoc přímo do centra. Jeho pracovnice ale působí i v terénu a klienty mohou navštěvovat přímo ve vytipovaných lokalitách. Poskytují konzultace rodičům a blízkým osobám a preventivní program zaměřují též na školy.

Získat sponzorský dar je ale pro ně  nemožné. „Oslovujeme významné firmy regionu, ale spolupráce je velmi obtížná. Uživatelé drog  jsou kontroverzním tématem a není obvyklé poskytovat jim peněžní dary. Firmy většinou sponzorují děti, seniory nebo tělesně postižené,“ povzdechla si vedoucí centra.

Z hrozícího omezení provozu centra nemají radost jeho klienti. „Nelíbilo by se mi to. Katastrofa. Je to místo, kde si můžu vyprat a najíst se. Venku by se navíc určitě zase začaly povalovalovat použité stříkačky,“ řekla jedna z drogově závislých, která si nepřeje být jmenovaná.

Zdravotní a sociální dopady způsobené omezením fungování centra nebudou patrné okamžitě.

„Pokud drogově závislí nedostanou  sterilní jehly, začnou si je půjčovat. Hrozí tak šíření žloutenky nejen uvnitř drogové komunity. Pracovníci centra nemají nyní k dispozici auto. Nedostanou se tak do vesnic, kam se narkomani  uchylují. Méně  peněz celou situaci ještě  zhorší,“ vyjádřil se  streetworker Coolny Robert Knebl.

Loni kontaktovalo centrum přes dva tisíce klientů. Vyměnili si přes jednadvacet tisíc injekčních setů a  podstoupili přes sedmdesát testů na AIDS nebo žloutenku.

Město Znojmo podporuje centrum stabilně částkou sto deset tisíc korun  Stejně tak krajské dotace zůstaly nezměněny.

ILONA PERGROVÁ

Autor: Redakce