Policie uzavře případ Amsterdam shopu s návrhem na obžalobu

05.08.2011 14:49

Ostravská prodejna Amsterdam shop, kde byly až do 22. dubna k mání legální drogy, po Velikonocích neotevřela. Provozovatelé prostřednictvím cedule na dveřích uvádějí, že otevřou 27. dubna odpoledne. Prodejnu uzavřeli minulý týden kvůli novele vyhlášky. Ta látky nabízené jako sběratelské předměty zařadila na seznam zakázaných narkotik.

Olomouc - Olomoučtí kriminalisté ukončují v těchto dnech vyšetřování polského provozovatele Amsterdam shopů v Česku. S návrhem na obžalobu za šíření toxikomanie předají spis žalobci. Pětadvacetiletému muži, kterého kriminalisté dopadli v Olomouci, kde jeden z těchto obchodů provozoval, hrozí až pětileté vězení. V obchodech prodával takzvané syntetické drogy pod záminkou, že jde o sběratelské předměty. Využil přitom toho, že šlo o drogy neuvedené na seznamu omamných látek. Policisté se nyní zajímají o další podobný olomoucký obchod nazvaný Kokoland. ČTK to dnes řekl olomoucký vrchní komisař Jiří Kubák.

Jednatele společnosti Poland Corporation, která v Česku zřídila síť prodejen legálních syntetických drog Amsterdam shop a provozovala i podobné internetové obchody, zadrželi policisté v dubnu. Důkazy na něj sbírali od února. Od té doby je muž ve vazbě. "Kriminalisté v nejbližších dnech předloží státnímu zástupci Okresního státního zastupitelství v Olomouci kompletní spisový materiál s návrhem na podání obžaloby," uvedl Kubák.

Žalobkyně, která má případ na starosti, dnes ČTK řekla, že by měla v kauze rozhodnout do 20. srpna. Muž, který při vyšetřování musel mít u sebe po celou dobu tlumočníka, podle ní vinu popírá. "My to posuzujeme jako šíření toxikomanie, měl internetový obchod, reklamy v různých rádiích. Věděl, o co se jedná. Tvrdí, že to měl jako sběratelské předměty. Je sice pravda, že sběratelský předmět není nikde přesně definován, ale já si pod tím představím něco, co si vystavím v příborníku. Kdežto pro tyto sběratelské předměty chodili narkomani, protože věděli, že jsou to drogy, a podstatně silnější než pervitin," řekla dnes ČTK státní zástupkyně.

I přesto, že prodávané syntetické drogy nebyly v té době ještě na seznamu zakázaných látek, podle policistů byla vina muži prokázána. "Tato skutečnost však obviněného muže nijak nezbavovala odpovědnosti, neboť tak činil s plným vědomím toho, že jsou tyto látky zneužívány k omamným účelům stejně jako drogy zakázané," vysvětlil vrchní komisař. Síť obchodů Amsterdam shop, které syntetické drogy prodávaly jako údajné suvenýry, jsou nyní zavřené. Důvodem je novela zákona, jež tyto látky do seznamů omamných a psychotropních látek doplnila. Účinná je od 22. dubna

Krok policie, která proti síti těchto obchodů zakročila, ocenili i odborníci. Ředitelka olomouckého P-centra Dagmar Krutilová v dnešním středomoravském vydání Mladé fronty Dnes uvedla, že největším problémem těchto drog bylo to, že nikdo neznal jejich dávkování. Experimentující mládež se tak podle ní dostala k látkám silnějším, než ke kterým by přišla obvykle.

Olomoučtí policisté se nyní zaměřují i na další podobný obchod v pasáži Masné krámy na Dolním náměstí v Olomouci, který pod označením Kokoland nabízí rovněž sběratelské předměty. "Rozsahem a množstvím jde v porovnání s Amsterdam shopem o malého obchodníka. V polovině července se však tento obchůdek opět otevřel, a proto policisté přistoupili ke kontrole prodávaných předmětů," doplnil Kubák.

Při této akci zjistili, že látky ve sběratelských předmětech reagují pozitivně na orientační testy na omamné a psychotropní látky a z tohoto důvodu všechny tyto předměty zajistili a odeslali ke zkoumání. Zabavili celkem 82 takzvaných sběratelských předmětů. Od této doby má obchod opět zavřeno. Policisté nyní čekají na výsledky znaleckého zkoumání zajištěných předmětů a poté rozhodnou o dalším postupu. Provozovatelem obchůdku je rovněž polský občan.

Kamenné obchody, které nabízely tehdy legální drogy ve formě suvenýrů, začaly v Česku vznikat od začátku letošního roku. Prodejny se do ČR přesunuly z Polska, kde proti nim loni v říjnu tamní policisté radikálně zasáhli. V Česku zaznamenali policisté desítku prodejen, ze severní a střední Moravy se podle nich postupně rozšířily i na západ země a míří podle odborníků zřejmě k dalšímu trhu.

Autor: ČTK
www.ctk.cz