Čtvrtina žen vězněných v Evropě a Střední Asii trestaná za drogy

12.03.2012 10:07

Vídeň - Více než čtvrtina (28 procent) žen ve věznicích v Evropě a Střední Asii byla odsouzena za delikty spojené s drogami. Podle dnešní zprávy nevládní organizace Harm Reduction International (HRI) tato skutečnost ukazuje na mezery v přístupu veřejné moci k boji proti drogám, píše agentura AFP.

Ze 112.000 žen vězněných v 51 zemích Evropy a Střední Asie jich 31.000 bylo odsouzeno za držení, přípravu, výrobu, nákup či prodej nezákonných látek.

HRI, která sídlí v Londýně, je znepokojena zejména situací v Rusku, kde je ve vězení za drogové delikty drženo 20.000 žen, tedy více než dvojnásobek počtu žen vězněných celkem v zemích Evropské unie.

V Tádžikistánu počet žen vězněných za drogy dosahuje dokonce 70 procent a v Lotyšsku 68 procent. I v zemích, které mají pokročilé zákony v oblasti boje proti drogám, je počet žen vězněných ve spojení s nimi velmi vysoký. Například v Nizozemsku je to 31,4 procenta, v Portugalsku 47,6 procenta.

Ženy jsou neúměrně ohroženy uvězněním za nenásilné činy, přitom často je to důsledek chudoby a sociálního vyčlenění, upozorňuje spoluautorka dokumentu Eka Iakobishviliová.

Tyto ženy mají často problém s alkoholem nebo drogami a "potřebují podporu, nikoliv trest". Tato studie ukazuje, jak příliš často se úřady v mnoha zemích uchylují k trestu vězení coby prostředku, jak se vypořádat se sociálními i ekonomickými problémy, zdůraznila Iakobishviliová.

HRI vyzvala příslušné země, aby revidovaly své zákony i tresty, jež "jsou příliš často odtrženy od reality i potřeb žen, které se dostaly do křížku se zákonem".

Zpráva byla zveřejněna při příležitosti dnešního zahájení zasedání Komise pro návykové látky při Úřadu OSN proti drogám a zločinu (UNODC) ve Vídni.

Autor: ČTK
www.ctk.cz