Češi vedou v užívání pervitinu, zjistili vědci z analýzy splašků

27.05.2014 12:39

Praha - Česká republika je v rámci Evropy zemí, kde se spotřebuje vůbec nejvíc pervitinu. Vyplývá to z nové vědecké studie, která srovnávala množství drog v odpadních vodách 42 evropských měst. Vůbec nejvíc stop pervitinu naměřili odborníci v Praze, hned za metropolí skončily České Budějovice. Českým městům co do spotřebovaného množství této drogy může konkurovat jen Oslo, Bratislava a Drážďany.

 

Studii mezinárodního týmu, na níž se podíleli i čeští hydrologové, dnes zveřejnil odborný časopis Addiction. Potvrdily se v ní trendy, které vědci vysledovali už dříve - splašky totiž analyzovali už v roce 2011 a 2012. Chemické rozbory ukázaly, že Evropu lze podle obliby určitých typů drog poměrně snadno rozdělit na jasně vymezené oblasti. Podle této "drogové geografie" se například ukazuje, že kokain je oblíbený hlavně v západní Evropě, kde je i velké množství uživatelů extáze. Naproti tomu střední a východní Evropa je mekkou metamfetaminu neboli pervitinu a Nizozemsko zase vede tabulky množství spotřebovaného amfetaminu a marihuany.

Podle stop kanabinoidu THC v odpadních vodách se ukázalo, že nejvíce konopí se přepočteno na množství obyvatel spotřebuje v srbském Novém Sadu, hned za ním následuje Amsterodam, Paříž a Antverpy. Praha je v tomto žebříčku na 14. a České Budějovice na 16. místě. Naproti tomu kokainu Češi podle vědců příliš neholdují - dvě česká města se umístila co do množství této drogy na 28. a 40. místě. Nejvíce stop kokainu se našlo v Antverpách, Amsterodamu, Curychu a Londýně.

Také extáze má nejvíce příznivců v Nizozemsku, na předních místech tabulky totiž figurují Eindhoven, Utrecht a Amsterodam. Praha je co do množství spotřebované extáze 15., České Budějovice 26.

Vědci rovněž mimo jiné zjistili, že množství drog ve splašcích se zvyšuje během páteční a sobotní noci, kdy se ve městech zvyšuje intenzita nočního života. Například až 70 procent spotřebované extáze se do odpadních vod dostane právě během víkendu, v sobotu a neděli se ve splašcích o 50 procent zvyšuje i množství kokainu.

Tým odebíral v roce 2013 vzorky z přítoku do 47 čističek odpadních vod ve 42 městech 21 zemí, a to po sedm po sobě následujících dní. Tato města dohromady představovala populaci asi 25 milionů lidí, tedy zhruba dvou procent celkového počtu obyvatel evropského kontinentu. Podle vědců rozbory odpadních vod představují relativně levnou a spolehlivou metodu, jak získat přehled o množství spotřebovaných narkotik. "Z experimentální metody se stal respektovaný způsob, jak se dostat k důvěryhodným informacím," řekl k tomu vědecký ředitel EMCDDA Paul Griffiths.

Pervitin se neužívá už jen v Česku a na Slovensku jako dřív, ale rozšířil se i do jiných míst v Evropě. Poptávka po této droze se zvýšila hlavně v Bavorsku a Sasku. Nová ohniska se objevují také v dalších zemích. Při představení výroční zprávy o užívání drog v Evropě to dnes uvedli představitelé rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a národního monitorovacího střediska pro drogy.

Pervitin míří do dalších zemí

Podle odhadů se v Česku ročně vyrobí téměř šest tun pervitinu. Policii se přitom podaří zachytit jen zlomek tohoto množství. Loni to bylo 69 kilogramů. Kvůli růstu poptávky v německém příhraničí se droga vyváží. Němečtí uživatelé si ji také často obstarávají na asijských tržnicích v českém příhraničí.

"V posledních dvou letech se objevují známky většího zapojení vietnamských organizovaných zločineckých skupin na českém trhu s metamfetaminem a zvýšení výroby," uvádí evropská výroční zpráva.

Podle ní evropské monitorovací středisko v roce 2011 evidovalo 350 případů likvidace výroben v Evropě, 338 z nich byly malé varny v Česku. Počet záchytů metamfetaminu i množství zadrženého množství se za posledních deset let zvyšuje. V roce 2012 nahlásily úřady v EU celkem 7000 záchytů s asi 340 kilogramy. Turecko a Norsko pak oznámily 4000 záchytů s celkem 640 kilogramy, uvádí zpráva.

Droga se objevila i v jihovýchodní Evropě. V Řecku, na Kypru a v Turecku se novým problémem stává její kouření. V některých velkých evropských městech pak odborníci zaznamenali nový trend - metamfetamin si píchají muži, kteří mají sex s muži. Droga se kromě Česka vyrábí také v Pobaltí. Odtud se vyváží do Norska, Švédska a Británie.

O pervitinu se mluví jako o českém vynálezu. Pochází ale z konce 19. století z Japonska. To ho používalo pak za druhé světové války jako doping pro sebevražedné piloty kamikadze. Do Evropy se droga dostala v první polovině 30. let. Svým parašutistům ji za války dávali i nacisté. V polovině 70. let se pervitin začal vařit v Praze, a to z efedrinu z léku proti kašli. V roce 1984 bezpečnost registrovala 242 part s 1451 uživateli, které se soustředily kolem "vařičů", tedy těch, co drogu připravovali. Po sametové revoluci se z pervitinu stalo zboží.

Autor:
www.ctk.cz